2 talen van een hond

Honden communiceren met 2 talen: Geurentaal en lichaamstaal.

Geurentaal:
Aan het begin van hun leven kunnen ze alleen hun neus gebruiken. Om de melk van de moeder te vinden moeten ze hun neus gebruiken. Hier wordt hun neus gelijk al belangrijker dan hun ogen of neus. Dit nemen ze de rest van hun leven mee. Alleen wij mensen kunnen honden leren om meer hun oren of ogen te gebruiken. Naast de neus is warmte ook ontzettend belangrijk om te kunnen overleven.

De pups kruipen tegen elkaar aan voor warmte. Na het slapen hoor je de neus werken omdat ze op zoek zijn naar melk

De neus van een hond is wel een miljoen keer sterker dan die van ons als mensen. Wij mensen vinden het vervelend als de hond steeds met zijn neus op de grond gaat. Maar waarom doen ze dat? Doordat die neus zoveel sterker is dan die van ons kunnen ze ruiken wie er langs heeft gelopen, hoe lang geleden. Honden ruiken echt alles. Als je 's morgens je hond gaat uitlaten kan hij al ruiken dat er in de nacht een kat heeft gelopen op die plek. Op dat andere stukje heeft een kindje een boterham met pindakaas laten vallen en weer net in die voortuin heeft de bewoner de sleutel laten vallen en weer opgepakt. Aan de binnenkant van onze handen komt geur vandaan waar ook weer allemaal informatie voor een hond vandaan komt.

Kan je dus nagaan dat als je in de ochtend je hond aan het uitlaten bent dat jouw hond van alles ruikt en het soms zo druk heeft dat hij vergeet om zijn of haar behoefte te doen en alle kanten op loopt om te ontdekken wat er vannacht of eerder allemaal is gebeurd. De neus van een jachthond is erop gefokt om op deze details in te gaan en is dus gevoeliger voor geur.

Communicatie met andere honden:

De meest natuurlijke manier hoe honden elkaar groeten is door in een boog naar elkaar te lopen en elkaars kont te snuffelen. Hier komt veel geur vrij waar ze elkaar leren kennen. Wij mensen schudden elkaar de hand. Iemand die een stevige hand geeft kan je wel vanuit gaan dat die persoon zelfverzekerd is en niet bang. Iemand met een zachte handdruk is eerder onzeker en voorzichtiger. Dit kan je vergelijken met de hoogte van de staart. Een hond met de staart hoog is de persoon die een stevige handdruk geeft.

Naast dat kan een hond ook ontdekken wat voor geslacht de andere hond is, is hij gecastreerd, is ze net loops geweest enz. Over het onderwerp over vlaggen (overal plassen) lees je hier meer over.

Lichaamstaal:

Aan de houding van de hond kunnen honden met elkaar communiceren. Als een hond weg kijkt laat hij zien dat hij geen problemen wil geven en de ander ruimte geeft. Dat betekend dat hij respect heeft voor de andere hond. Een hond die oog contact maakt en recht op de andere hond af komt laat zien dat hij de confrontatie aan wil gaan.

Houding van de staart is beide talen:

Een hond die zijn staart helemaal tegen zijn buik aandrukt geeft aan dat hij bang is. Er kan geen geur uit de anus komen dus deze hond bestaat niet. In de lichaamstaal maakt de hond zich zo klein dat hij laat zien dat hij zich overgeeft. Hieronder 3 houdingen waarin je de status van de hond ziet. Houdt er alleen wel rekening mee dat sommige rassen hond staart op een neutrale manier altijd hoog dragen. Zoals op de foto hieronder heeft dit hondje altijd de staart hoog. Maar ook dan, mocht het erop aankomen dat er een hond hoger in de hiërarchie dit hondje begroet kan hij zijn staart laag doen. Wij mensen hebben honden op bepaalde uiterlijken gefokt waardoor er mis communicatie kan ontstaan onder de honden

Staart hoog betekent dat de hond zelfverzekerd is. Er kan veel geur vrijkomen waardoor ze haar status laat zien.

Midden is vaak als ze willen spelen. Het kan ook neutraal betekenen.

Staart laag is ontspannen en kan dus ook aangeven dat ze onder leiding van de baas zijn. Er komt minimaal geur vrij.