Loopsheid
- Hoe herken je de loopsheid
- Is mijn teef nu loops geweest
- Cyclus
- De teef is loops
- Wat te doen met een loopse teef
- Schijndracht
Hoe herken je de loopsheid:
Je kan verandering in haar gedrag gaan zien als ze voor de eerste keer loops moet gaan worden. Sommige worden ineens bang voor iets en anderen laten een bepaald gedrag zien wat ze normaal nooit doen of worden ineens rustiger dan normaal. Als ze al eerder loops is geweest kan je aan het gedrag merken dat ze meer gaat snuffelen en plassen en ook reuen beginnen interesse in haar te krijgen.
Bij alle loopsheden gaat de vulva opzwellen en de teef gaat daar steeds likken. Ook buiten kan je soms al 2 weken van tevoren merken dat ze meer gaat snuffelen. Ze is dan druk bezig met haar omgeving om te zien wie er allemaal langs is geweest. Soms gaat ze zelfs likken aan een plasje. Naast dat gaat zij ook ineens veel plassen. Dit doet ze om te laten merken aan de andere honden dat ze loops begint te worden. In het plasje kan een hond ruiken hoe ver een teef is in haar loopsheid.
Naast dit kan je ook zien dat haar tepels niet meer plat zijn maar wat groter worden. Het is te vergelijken dat meisjes borsten krijgen
Is mijn teef nu loops geweest:
Het is vooral bij de eerste loopsheid soms moeilijk te zien of een teef loops is geweest. Misschien is het ook nieuw voor jou maar voor de teef sowieso. Het kan nog wat onregelmatig zijn en de ene teef is heel vroeg en de andere is heel laat. Kleine hondjes worden eerder loops dan grotere honden. Een klein hondje kan met 6 maanden al loops worden, wat wel vroeg is maar niet onmogelijk. Voor een middel grote hond kan het met 7 maanden al gebeuren voor het eerst en een grote hond vanaf ongeveer 9 maanden. Er kunnen altijd uitschieters tussen zitten.
De loopsheid kan ook lang op zich laten wachten. Soms pas met 1,5 jaar. Dat is wel erg laat maar tot ongeveer die leeftijd kan het nog komen.
Maar hoe kan je zien of een teef loops is geweest. Het is soms heel moeilijk om nu te weten of een teef loops is geweest. Meestal kan je het herkennen aan dat haar tepels wat groter zijn geworden. Ze liggen nu niet meer plat tegen de buik maar steken nu iets uit. Het is vooral bij de eerste loopsheid ook niet altijd makkelijk te zien want het bloed is nog niet altijd te vinden. Ze kan zichzelf al goed schoon houden maar het kan ook zijn dat ze de eerste keer niet zoveel bloedt.
Cyclus:
In de natuur wordt een wolf maar 1 keer per jaar loops. Dit kan ook voor komen bij teven die in een roedel leven. Een teefje die als enige hond is of nog een andere hond erbij wordt 2 keer per jaar loops. In dat half jaar is de teef maar 4 dagen vruchtbaar. De eerste dag tel je als je bloed hebt gevonden. Dan is de kleur mooi donker- tot knal rood. Op de 10e dag is ze 4 dagen vruchtbaar. Dan gaat de kleur van het bloed veranderen naar lichter rosé achtig. Elke loopsheid is anders en kan afwijken. Als je je teef wil laten dekken kan je bij de dierenarts laten testen wanneer ze ongeveer vruchtbaar is. Tijdens de eerste 10 dagen blaft ze elke hond af die richting haar kont komt, draait speels weg of heeft een andere manier om te laten zien dat ze nog niet klaar is om gedekt te worden. Zodra ze richting haar vruchtbaarheid komt ga je verandering zien. Ze zal een andere hond dan gaan uitdagen tot spelen en heeft momenten dat ze helemaal stil gaat staan met haar staart opzij. Dit is een teken dat ze gedekt wil worden. Mocht je geen nestje plannen, voorkom dan dus dat er een reu op haar komt.
Na de vruchtbare periodes merk je dat reuen nog steeds geïnteresseerd zijn maar dat de teef ze wil afblaffen. Tegen deze tijd zal je misschien nog enkele rosé kleurige spetters tegen kunnen komen maar het zal nu elk moment over zijn. Over de cyclus kan verschillen per teef dus neem geen risico en als ze richting haar vruchtbare periode gaat en voorkom dat je bij intacte reuen komt. Dit geldt ook voor vlak na haar vruchtbare periode. Mocht het fout gaan en ze zitten aan elkaar vast mag je ze nooit uit elkaar trekken! Dit kan zowel aan de reu als aan de teef schade bezorgen.
Staart opzij en verstijft
Speelse buiging en daagt de reu uit om te spelen
De teef is loops:
De loopsheid is bij elke teef weer anders en bij de een is het beter te zien dan bij de ander. Het kan dus afwijken van de informatie dat hier staat. Naast dat heb je ook verschil in de grootte van de teef en het ras.
De eerste 10 dagen heeft ze echt rood bloed. Het kan iets korter zijn. Dan is ze niet vruchtbaar en zal ze reuen afblaffen of speels met haar kont wegdraaien want ze is er nog niet klaar voor.
Daarna wordt het bloed rosé en ongeveer dan is ze vruchtbaar. Als het bloed rosé is zegt niet dat ze dan meteen vruchtbaar is. Het kan iets eerder verkleuren dan dat haar cyclus is. Aan het gedrag van de reu en de teef kan je goed zien of de teef vruchtbaar is. Ineens vindt ze elke reu leuk en wil spelen. Het kan zijn dat ze al gelijk gaat staan met haar staart opzij maar als dit haar eerste loopsheid is kan alles er nog anders uitzien. Houdt haar een paar dagen voor de 10e dag al weg van reuen want je kan het net mis geteld hebben of haar cyclus loopt net iets anders.
Aan de reu kan je ook goed zien of een teef vruchtbaar is. Een ervaren reu die eerder heeft gedekt is daar meer betrouwbaar in dan een jonge reu in de puberteit of zonder ervaring. Aan de reu kan je zien dat hij de teef gaat uitdagen, zijn bek aflikken, aan de teef haar vulva likken en hij kan al wat bewegingen maken dat hij op haar wil. Nu weet je zeker dat de teef vruchtbaar is dus laat haar vooral niet bij andere reuen.
Wat te doen met een loopse teef:
Wat je kan doen om haar toch haar beweging te geven is lekker te gaan fietsen met haar ernaast als ze oud genoeg is, naar een rustig park gaan waar geen honden komen of juist in een aanlijn gebied wandelen. Onder de honden eigenaren heb je ook al een soort taal. Als iemand ziet dat jij je hond aanlijnt omdat jij die persoon met hond aan ziet komen is dat een teken dat er iets is met jouw hond. In dit geval loops maar het kan ook betekenen dat jouw hond niet leuk is met anderen of dat hij niet luistert. Mensen die het signaal begrijpen lijnen vaak ook hun hond aan of lopen een andere kant op. Je kan ook je teef even lekker uitdagen door zoek spelletjes te doen, gehoorzaamheid oefenen of wat oefeningen doen voor de bal of koekje. Ze zal veel willen gaan plassen maar probeer dat wel te beperken want anders worden alle reuen gek en zij doet het alleen maar om te vlaggen. Dus om te laten zien aan anderen dat ze loops is.
Lees hier meer over hoe de dekking eruit ziet
Schijndracht:
Na de loopsheid hebben sommige teven last van schijndracht. Het lijkt erop dat ze teef drachtig is ook al is er nooit een reu op haar geweest. Alle tekenen die op een echte dracht lijken er te zijn. Er valt niet veel aan te doen want het zijn hormonen die dit veroorzaken. Dus ga vooral er niet teveel op in en maak je geen zorgen als ze niet wil eten. Uiteraard mag het natuurlijk niet te lang duren. Een normale teef is 9 weken drachtig.
Veranderingen in haar lichaam:
- Haar tepels worden groter en harder
- Melkklieren gaan opzwellen
- Haar buik wordt dikker en harder
- Is veel sneller moe
- Eet minder of niet
Veranderingen in het gedrag:
- Ze is echt ineens een totaal andere hond
- Heel aanhankelijk
- Ze wil een nestje bouwen met alles wat ze kan vinden
- Kan haar nestje willen gaan beschermen
- Verzameld dingen en legt het in haar mand
- Is onrustig
Gevolgen van schijndracht:
Pijn bij de tepels is niet gewenst. Dit kan een teken zijn dat er een melkklier ontsteking op komst is. Het kan in verschillende vormen voor komen. In de praktijk laat wel zien dat hoe ouder ze worden, hoe meer last ze krijgen van schijndracht en naast dat kunnen ze sneller een baarmoederontsteking krijgen wat levensgevaarlijk is. Ook een teef op latere leeftijd onder narcose brengen wordt steeds groter een risico dat ze er niet meer uitkomen. Daarom is het aan te raden om haar te laten castreren. Mensen zeggen altijd steriliseren bij een teef maar dat is niet zo. Castreren betekent alles eruit halen en om een baarmoeder ontsteking te voorkomen is het verstandig om gewoon alles eruit te laten halen. Steriliseren betekent een knoop erin leggen maar alles blijft er nog in. Dit kan dus voor zowel de reu als de teef
Waarom kennen teven een schijndracht:
In de natuurlijk is het juist een belangrijk overlevingsstrategie. Alleen het alfa paar mag puppy's krijgen. Dit is omdat zij de sterkste zijn waardoor de pups sterker zijn en zo ook goeie kwaliteiten krijgen om eventueel later hun eigen roedel te kunnen vormen of zo sterk zijn dat ze een goeie aanwinst voor de roedel zijn. Er zijn dus meerdere teven in een roedel. De alfa teef gaat zo snel mogelijk weer meedoen aan de jacht omdat zij juist zo sterk is. Dat betekent dus dat de pups op jonge leeftijd het al een tijdje zonder de echte moeder moeten doen. De eerste 3 weken doet zij al het werk. Niemand mag in haar hol komen en alleen zij neemt de verantwoordelijkheid om de pups te voeden. Daarna komen de pups het hol uit en kan de moeder dus weer meedoen aan de jacht. Maar de pups moeten wel gevoed worden. Doordat minimaal een teef schijnzwanger is geweest en 'haar nestje heeft geworpen' gaat ze melk aanmaken. Dat hebben de pups met die leeftijd nog nodig. Op deze manier kan de roedel lid achter blijven en zo voor de jongen zorgen en ze op tijd melk geven.
Als ze dit eenmaal hebben gehad is de kans groot dat ze het weer krijgen. Vraag eventueel de dierenarts voor advies als je je zorgen maakt en afwijkt van wat hierboven staat beschreven. Mocht het te ver gaan heeft de dierenarts een medicijn die dit gedrag kan beëindigen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb