Vuurwerk

Veel honden zijn bang voor vuurwerk en dergelijke harde geluiden, zoals onweer. Het is belangrijk om de hond ook hierin te socialiseren, zodat ze van pups af aan leren om niet bang te zijn voor vuurwerk.

 

  1. Waarom zijn honden bang voor vuurwerk
  2. Training
  3. Hoe?
  4. Wat zijn de signalen dat een hond onrustig is
  5. Tips tijdens oud en nieuw
  6. Links naar vuurwerk filmpjes

 

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

De angst voor vuurwerk en andere harde geluiden is een natuurlijke angst die te maken heeft met overlevingsdrang. Bijna elk dier zal een reactie geven bij het horen van een hard geluid. De ene hond zal hier meer op reageren dan de andere hond. Je hebt rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan anderen. Daarnaast spelen socialisatie en gezondheidsproblemen ook een rol bij de angst voor geluiden. Denk aan een vervelende ervaring die de hond heeft gehad, waardoor er angst of een trauma is ontstaan. Dit heeft meestal te maken met de reactie van de baas. Als de baas de hond gaat oppakken, helemaal ertegen gaat praten en aaien bevestigt de schrik reactie. Honden uit het buitenland kunnen van alles mee hebben gemaakt waardoor ze harde geluiden echt eng vinden. Dan is het aan de baas om de hond te helpen en te laten zien dat er niks aan de hand is. Maar daar zit ook nog een hele training achter.

 

Training

Je kunt een pup, die nog geen ervaring heeft met vuurwerk, laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Op deze manier leert de pup het geluid normaal te vinden en voorkom je angst. Voor een pup is het makkelijker om gewend te raken met nieuwe dingen dan voor een ouder dier. Daarom is vuurwerk training ook zo belangrijk. Als je dit niet oefent kan de hond bang worden voor vuurwerk. En dat kan uiteindelijk ervoor zorgen dat hij niet meer naar buiten durft of bij alle kleine geluiden al een schrikreactie krijgt. Begin dus op tijd met trainen, het liefst enkele maanden voor de jaarwisseling.

 

Hoe?

Je laat de pup wennen aan vuurwerk door vuurwerkgeluiden te gaan combineren met iets leuks of iets lekkers en doe gewoon je eigen ding alsof het normaal is. Je kan opnames gebruiken met vuurwerkgeluiden, bijvoorbeeld op Youtube. En alvast denkend aan volgend jaar kan je dit jaar zelf ook gemakkelijk met je mobiel de geluiden opnemen. Begin met de geluiden zachtjes aan te zetten en houd je hond in de gaten, maar niet opvallend. Hieronder staat beschreven waar je op moet letten. Voorkom dat de hond angst gaat vertonen en maak echt kleine stapjes. Gaat hij de signalen van hieronder vertonen ben je al te ver. Dan doe je de oefening nog een keer maar stop je iets eerder. Eindig op het punt dat het geluid aan staat en je hond ontspannen is. Begin met korte sessies en bouw dit op. Uiteindelijk zet je het geluid steeds iets harder en houd je het geluid langer aan.

 

Naast de geluiden is het ook belangrijk om de hond kennis te laten maken met geur. Zo heb je vuurwerk dat je het hele jaar door kan kopen. Denk maar aan rotjes. Gooi de rotjes op de grond zonder dat de hond erbij is, tenzij de hond het geluid helemaal niet eng vindt. Laat de hond daarna eraan snuffelen maar niet te dichtbij dat hij het kan oppakken. Zo kan je ook ander vuurwerk gebruiken.

 

Wat zijn de signalen dat een hond onrustig is

  • Gapen
  • Bek aflikken
  • Onrustig rondlopen
  • Afzonderen/gaat zich verstoppen
  • Oren plat in de nek (kan betekenen dat het te hard staat)
  • Hond komt bij jou schuilen
  • Blaffen of andere onrustige geluiden maakt zoals piepen en janken

 

Tips tijdens Oud & Nieuw

  • Laat je hond niet alleen thuis
  • Je kan de bench afdekken zodat het op een veilig hol lijkt maar er moet altijd een kant open zijn! Is de bench aan alle kanten dicht kan de hond stikken!
  • Laat je hond op tijd uit, voordat het losbarst met vuurwerk
  • Zorg voor een fijne en veilige (rust)plek voor je hond
  • Doe de gordijnen dicht om flitsen af te schermen
  • Sluit ramen en ventilatiestroken tegen geluid en geuren
  • Zet de tv harder aan, zodat ze het verschil tussen echt en de tv niet meer horen
  • BLIJF ZELF RUSTIG, NORMAAL EN KALM! Straal dit ook uit. Als je zelf namelijk ook in paniek raakt door de reactie van je hond kan het nog erger worden. Door een rustige omgeving zal je hond ook sneller doorhebben dat er niets aan de hand is. Ga de hond NIET overmatig geruststellen! Doe je dit wel, dan bevestig je alleen maar de angst van je hond. Zo krijgt hij het gevoel dat de angst terecht is en er echt iets aan de hand is.

 

! Let op: vuurwerktraining kan zeker helpen om aan het geluid te wennen, maar in het echt in combinatie met alle lichteffecten en kruitdamp kan het nog steeds eng zijn. Oefen met de geluidstraining op diverse plekken.

 

Links vuurwerk geluiden

https://youtu.be/-vd9H90QuQU?feature=shared 12:50

https://youtu.be/OETg8tXroiY?feature=shared 31:52