Teef laten dekken

-   Voorbereidingen voor een nestje pups

-   Loopsheid

-   De dekking

-   Voorbereiding voor de geboorte

 

Voorbereidingen voor een nestje pups:

Bedenk van tevoren wat je fokdoel is. Dus waarom wil je een nestje pups. Wil je graag een pupje van jouw hond, zou het een leuke combinatie zijn tussen die reu en teef of wil je echt gezonde pups fokken met of zonder stamboom.

 

Belangrijk is om eerst alles goed te bespreken met de eigenaar van de vader van de reu. Als het je eigen honden zijn is dat makkelijker.

Bespreek met de eigenaar van de reu wat de kosten gaan worden, hoe vaak ga je de teef laten dekken? Een of twee keer. Wat als de dekking niet goed is gegaan en de teef is 'leeg'. Mag de dekking dan gratis nog een keer of moet je weer betalen. Maar ook heel belangrijk is om te kijken naar wat er voor pups uit de combinatie zullen komen. Is dat de soort pups die je wil fokken? Als eerste kijk je naar wat voor karakter eruit zal komen. Als ze allebei heel angstig en gevoelig zijn, zou dat dan een goeie combinatie zijn of kan je beter een reu kiezen die zelfverzekerder is. Zijn de ouders getest? Ook als de combinatie al eerder hebt gedaan en er zijn zieke pups uit gekomen, is het dan wel verstandig om deze 2 nog een keer samen ouders te laten worden?

Op basis van je fokdoel, dus waarom je dit nestje wil, ga je op zoek naar baasjes die bijvoorbeeld actief zijn bij een actief nestje, gevoelige pups naar mensen met ervaring etc. Om te voorkomen dat de pups weer terug naar jou komen of in het asiel belanden ga je op zoek naar baasjes wat voor jou goed voelt

De loopsheid:

De loopsheid is bij elke teef weer anders en bij de een is het beter te zien dan bij de ander. Het kan dus afwijken van de informatie dat hier staat. Naast dat heb je ook verschil in de grootte van de teef en het ras.

De eerste 10 dagen heeft ze echt rood bloed. Het kan iets korter zijn. Dan is ze niet vruchtbaar en zal ze reuen afblaffen of speels met haar kont wegdraaien want ze is er nog niet klaar voor.

Daarna wordt het bloed rosé en ongeveer dan is ze vruchtbaar. Ala het bloed rosé is zegt niet dat ze dan meteen vruchtbaar is. Het kan iets eerder verkleuren dan dat haar cyclus is. Aan het gedrag van de reu en de teef kan je goed zien of de teef vruchtbaar is. Ineens vindt ze elke reu leuk en wil spelen. Het kan zijn dat ze al gelijk gaat staan met haar staart opzij maar als dit haar eerste loopsheid is kan alles er nog anders uitzien. Houdt haar een paar dagen voor de 10e dag al weg van reuen want je kan het net mis geteld hebben of haar cyclus loopt net iets anders.

Aan de reu kan je ook goed zien of een teef vruchtbaar is. Een ervaren reu die eerder heeft gedekt is daar meer betrouwbaar in dan een jonge reu in de puberteit. Aan de reu kan je zien dat hij de teef gaat uitdagen, zijn bek aflikken, aan de teef haar vulva likken en hij kan al wat bewegingen maken dat hij op haar wil. Nu weet je zeker dat de teef vruchtbaar is dus laat haar vooral niet bij andere reuen. Voor nog meer informatie kan je hier alles vinden over de loopsheid

De dekking:

Zoals hierboven beschreven staat kan je aardig zien wanneer een teef klaar is om gedekt te worden. Als je al je voorbereidingen goed hebt gedaan (eventueel de teef en reu zijn getest, alles is besproken met de baas van de reu over het dekking geld, hoe vaak laat je je teef dekken door de reu, kan de teef bijvoorbeeld daar langer verblijven als de teef maar niet gedekt wordt etc.) ga je rond dag 10/11 naar de reu. Zoals hierboven beschreven staat kan je dus aan de reu en de teef beide zien of de teef klaar is om gedekt te worden. De ene teef wil eerst echt spelen en de andere teef komt meteen ter zake en gaat al klaarstaan. Als een reu en teef elkaar niet mochten voor de loopsheid dan is dat nu een ander verhaal. De hormonen gieren door het lichaam van de honden en instinctief weten ze wat ze moeten doen. De teef gaat staan met haar staart opzij. Het kan zijn dat ze wat hulp nodig heeft met het stilstaan. De reu draait wat om haar heen en zal meerdere pogingen doen op de teef te 'bestijgen'. Soms gaat het niet altijd even makkelijk voor de reu om erin te gaan. Je kan dan wat olie gebruiken. Mocht ook dat moeilijk gaan kan het zijn dat er teveel vacht rond de vagina zit. Knip dit dan even weg zodat hij er goed bij kan. Hij maakt stoot bewegingen om zo de vulva te vinden. Als het dan raak is zitten ze 10 tot 30 minuten aan elkaar vast. Je mag ze NOOIT uit elkaar halen als ze aan elkaar vast zitten. Dit is het moment dat de al het sperma in de teef komt. Na de dekking likken ze zichzelf schoon en is het gebeurd.

Ook een belangrijke is dat als jij als baas echt hoger staat dan de teef ze zich niet wil laten dekken. In de natuur mag alleen het alfapaar pups en de rest niet. In dit geval kan je beter uit zicht gaan als je merkt dat je teef je aankijkt en daardoor zich niet wil laten dekken.

Als de dekking is gelukt weet je nog niet zeker dat ze echt drachtig is. Veel mensen kiezen ervoor om de teef nog een keer door de reu te laten dekken. Als je ver moet reizen is dat wat lastiger en dan hopen dat de dekking geslaagd is. Je kan er voor kiezen om een dag over te slaan en dan nog een keer de teef te laten dekken. De meeste mensen doen dit om er zeker van te zijn dat ze echt drachtig is en met kans op een groter nest. Als de reu groter dan de teef is is het belangrijk dat het nest middel tot groot is. Als het een klein nest is en de pups zijn groot, kan de teef problemen bij de bevalling krijgen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de pups niet door het geboorte kanaal passen waardoor de teef een keizersnede moet en als het te lang duurt kan de pup overlijden.

Daarom is het sterk aan te raden om rond de 26ste dag een echo te laten maken om te weten hoe groot het nest is. Mocht het nest klein zijn en de reu is dus groot kan je maar beter ook voorbereiden dat het een keizersnede wordt dus houdt goed contact met de dierenarts. Doe de echo niet te vroeg want dan is er weinig te zien en als je het laat doet is het aantal moeilijk te tellen maar kan je wel de nageltjes zien, kopjes, pootjes en het hart. Aan het eind kan je ook eventueel nog een röntgenfoto maken. Dan kan je alles echt goed zien en kan je nog beter de grootte van het nest zien.