Bench training
Eerst is het handig om te weten of je hond ooit al een keer in de bench heeft gezeten. Heeft de fokker deze al neergezet, heeft je hond in een kennel gezeten, denk maar aan het buitenland of een asiel, of komt je hond uit een stal. Hierin is een verschil. In een hok of stal hebben ze altijd hun behoeften gedaan. In een bench bij de fokker niet. Dit was al een veilige plek waar je pup met zijn/haar nestgenootjes in heeft gelegen.

Hoe bouw de je bench training op
Ga niet te snel. Kijk goed naar je hond. Eerst maak je je hond goed moe. Maak het leuk in de bench en geef hem iets te doen. Je kan er ook zelf bij gaan zitten en knuffelen. De bench staat voor een rustige en veilige plek. Deze kan je zelf zo creëren. Heb je kinderen dan leer je ze dat ze nooit in de bench mogen komen. Als de hond erin is is dat zijn plek om tot rust te komen of te slapen. Het is dan ook erg af te raden om een slapende hond wakker te maken en al helemaal als je hem gaat aanraken. Eerst ga je even naar de wc. Je bent dan uit zicht en de deur zit tussen jou en je hond. Voor de afwisseling kan je ook een keer naar boven gaan en blijf daar een paar minuten.
Als je terug komt ga je niet gelijk naar je hond toe om te belonen. Doe je dat wel dan maak je er echt een punt van en gaat hij je in de gaten houden. Zo maak je de hond onrustig en zeker als je weggaat. Zonder oog contact of echt tegen te praten laat je hem wachten als je het deurtje open doet. Blijft hij netjes zitten mag hij eruit. Blijf zelf dan ook in de rust. Zo leert je hond dat als hij rustig is hij eruit mag als jij naar hem toe gaat.
Ga ook niet gelijk naar de bench als je terug komt maar doe eerst even iets anders. Zo koppelt je hond ook niet dat als het baasje terug is hij gelijk eruit mag. Dit geeft rust voor de hond.
Wil je naar echt stukken langer weg van je hond werken is het ook mogelijk om een camera te gebruiken. Kijk hoe lang hij zonder jou kan. Ga de volgende keer iets minder lang weg zodat je het voor bent dat hij het onrustige gedrag gaat vertonen. Kom ook niet terug als de hond onrustig is maar als hij stil en rustiger is. Al is het maar een paar seconden dat hij rustig is.
Op welke signalen let je
De hond gaat niet janken, blaffen of krabben aan de bench.
Gaat niet zenuwachtig heen en weer in de bench of graven etc. erbij.
Kijkt jou niet gespannen aan maar kijkt rustig uit de ogen.
Gaat comfortabel liggen, zoals op de zij, opgerold, een voorpoot naar binnen gebogen, legt de kop neer en volgt jou niet.
Hij likt niet steeds zijn bek af of kruipt niet in elkaar.
Waar zet je de bench neer
Op een rustige plek waar niet veel mensen steeds langs komen.
Bij een onrustige plek waar je geen andere keuze hebt kan je een deken over de bench doen.
Let op voor tocht.
Wil je met een puppy ren werken wat zeker aan te raden is, zet de bench dan op een plek waar de ren aan kan.
Op een rij wat je het beste kan doen
Maak de bench zo klein zodat hij er alleen languit in kan liggen.
Bij een pup leg je de geur van het nest in de bench. Dit is een vertrouwde en veilige geur.
Neem de hond mee voor een wandeling en maak hem goed moe.
Praat liever te weinig dan teveel.
Wees zelf ontspannen en geloof dat het goed is wat je doet.
Pas als de hond ontspannen in de bench ligt kan je het deurtje dichtdoen of weglopen.
Bouw de tijd in de bench rustig op.
Kijk goed naar je hond. Gaat het te snel, neem dan een stapje terug. Gaat het heel goed kan je ineens een stuk langer weg.
Twijfel je? Het is ook mogelijk om een camera neer te zetten. Zo voelt jouw hond ook niet hoe jij je erbij voelt en weet je wanneer het teveel is.
Sommige rassen kunnen moeilijker alleen zijn. Denk hierbij aan een Beagle of Basset. Hij is gefokt om samen in groepen op jacht te gaan. Hij hoefde nooit alleen te zijn. Heb dus meer geduld en ga vooral niet te snel met opbouwen als het niet gaat.
De eerste nachtjes op de bank slapen. Neem hem niet mee naar boven want hij moet toch weer een keer naar beneden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb