Bench training

Eerst is het handig om te weten of je hond ooit al een keer in de bench heeft gezeten. Heeft de fokker deze al neergezet, heeft je hond in een kennel gezeten, denk maar aan het buitenland of een asiel, of komt je hond uit een stal. Hierin is een verschil. In een hok of stal hebben ze altijd hun behoeften gedaan. In een bench bij de fokker niet. Dit was al een veilige plek waar je pup met zijn/haar nestgenootjes in heeft gelegen.

De hond kent de bench

Maak de bench niet te groot. Het moet groot genoeg zijn waar hij uitgestrekt kan liggen. Echt niet meer dan dat. Doe je dat wel heeft je hond de ruimte om zijn/haar behoeften te doen. Dit zal hij altijd aan een kant net buiten de ligruimte doen want een hond vervuilt zijn nest niet. Dit leren ze al als ze 3 weken oud zijn.

Ziet je pup de bench al positief dan kan je je hond in de bench sturen en 'blijf' zeggen en als hij al ontspannen ligt gewoon weglopen. Je gaat dus geen hele verhalen aan want dan maak je er echt een punt van. Het is normaal dat je even weg kan lopen. Zodra je hond met open deur blijft liggen kan je de deur dichtdoen. Ook dit is normaal. Daarna doe je de deur weer open als hij ontspannen is. Ga dus niet gelijk weglopen want dan koppelt je hond deur dicht met weglopen.

Let ook op waar je hond naar kijkt. Kijkt hij echt jou gespannen aan is het een verkeerd moment om weg te lopen. Als je hond gewoon ontspannen ligt kan je weglopen. Je bouwt het rustig op. Ga eerst even naar de wc en kom dan weer in de ruimte waar je hond is. Ga dan even naar boven en werk je toe naar steeds langer. Uiteindelijk kan je steeds langer wegblijven. Kijk dus goed naar de snelheid waarin dat kan. De een kan al snel 2 uurtjes alleen blijven terwijl de ander het na een kwartier al echt de max vindt.

De hond heeft in een kennel/stal gezeten

Je hond weet wat het betekent om opgesloten te zitten. Of hij nu alleen of samen heeft gezeten, dat maakt niet zoveel verschil uit. Maar hij heeft ook geleerd om zijn behoeften daar te doen. Je wil de bench gaan introduceren aan je hond, hoe pak je dit aan.

Als je gaat oefenen met je hond in de bench is het belangrijk om hem eerst goed moe te maken. Ga lekker een stuk met hem lopen en bij een pup lekker veel spelen of veel oefenen tijdens een wandeling. Op deze manier kunnen ze weinig verzet tonen doordat ze moe zijn en het daardoor sneller accepteren.

Maak de bench niet te groot. Het moet groot genoeg zijn waar hij uitgestrekt kan liggen. Echt niet meer dan dat. Doe je dat wel dan heeft je hond de ruimte om zijn/haar behoeften te doen. Dit zal hij altijd aan een kant net buiten de ligruimte doen want een hond vervuilt zijn nest niet. Dit leren ze al als ze 3 weken oud zijn.

Waarschijnlijk kan je al snel je hond alleen laten omdat hij gewend is om vele uren opgesloten te zitten. Kijk echt naar je hond en hoe hij reageert als je hem naar zijn bench stuurt en als het deurtje dicht gaat. Gaat hij gelijk ontspannen liggen dan ziet hij nu al de bench als een rustige en veilige plek. Dat is heel mooi. Ga niet te snel gelijk naar 4 uur de hond alleen laten, tenzij hij wat ouder is en het al gewend is van zijn vorige huis.

Als je het deurtje dichtgaat en je hond vindt het niet leuk kan je er eerst een leuke plek van maken. Geef hem wat lekkers erin, laat hem erin drinken, ga samen knuffelen etc. Pas als hij ontspannen is ga je bij je hond weg. Praat liever te weinig dan teveel. Bouw het rustig op, dus niet ineens uren. Gaat een kwartier goed kan je wel proberen om naar het dubbele te gaan en zo steeds langer.

De hond kent geen bench of kennel

Fijn dat je fris kan beginnen met het oefenen van de bench. Hij heeft nog geen negatieve ervaringen opgebouwd. Belangrijk is dat je het positief introduceert. Ga lekker knuffelen met elkaar, geef hem wat lekkers. Herhaal dit een paar keer en laat hem dan pas de bench uitkomen als hij rustig en ontspannen is. Dit is de beloning als hij de oefening goed heeft gedaan. 

Je doet het deurtje nog niet dicht. Dit komt later pas. Als je een pup hebt die een geur van het nestje heeft meegekregen kan je die ook in de bench liggen. Maak het ook niet te groot. Hij moet er languit in kunnen liggen en dat is alle ruimte die hij krijgt. Geef je meer kan hij zijn behoeften erin gaan doen.

Ziet je hond de bench nu positief, gaat hij rustig liggen en zoekt hij zelf ook de bench op dan ziet hij het als een rustplek. Als je pup rustig in de bench ligt kan je het deurtje even dichtdoen. Is je hond weer ontspannen doe je hem weer open. Praat niet teveel want anders maak je er echt een ding van. 'Goed zo' is al genoeg als je het in de rust zegt of niks. 

Oefen steeds langer met zowel deurtje open als dicht. Heb je net je hond is het ook aan te raden om een of 2 nachtjes op de bank te slapen maar neem vooral niet je hond mee naar boven want dan wordt het moeilijk om weer een stap terug te gaan.

Is je pup net opgehaald en als eerste uit het nest gehaald is het van veel familie naar niks gegaan. Dat is natuurlijk best heftig en als de pup niet zo zelfverzekerd is al helemaal. Hij kent jullie nog niet (goed) en de omgeving. Vindt je pup het heel erg spannend kan je ook een grote knuffel of een met hartslag en warmte in de bench leggen. Op deze manier lijkt het net alsof hij zijn moeder en broertjes en zusjes bij zich heeft.

Hoe bouw de je bench training op

Ga niet te snel. Kijk goed naar je hond. Eerst maak je je hond goed moe. Maak het leuk in de bench en geef hem iets te doen. Je kan er ook zelf bij gaan zitten en knuffelen. De bench staat voor een rustige en veilige plek. Deze kan je zelf zo creëren. Heb je kinderen dan leer je ze dat ze nooit in de bench mogen komen. Als de hond erin is is dat zijn plek om tot rust te komen of te slapen. Het is dan ook erg af te raden om een slapende hond wakker te maken en al helemaal als je hem gaat aanraken. Eerst ga je even naar de wc. Je bent dan uit zicht en de deur zit tussen jou en je hond. Voor de afwisseling kan je ook een keer naar boven gaan en blijf daar een paar minuten.
Als je terug komt ga je niet gelijk naar je hond toe om te belonen. Doe je dat wel dan maak je er echt een punt van en gaat hij je in de gaten houden. Zo maak je de hond onrustig en zeker als je weggaat. Zonder oog contact of echt tegen te praten laat je hem wachten als je het deurtje open doet. Blijft hij netjes zitten mag hij eruit. Blijf zelf dan ook in de rust. Zo leert je hond dat als hij rustig is hij eruit mag als jij naar hem toe gaat.

Ga ook niet gelijk naar de bench als je terug komt maar doe eerst even iets anders. Zo koppelt je hond ook niet dat als het baasje terug is hij gelijk eruit mag. Dit geeft rust voor de hond.

Wil je naar echt stukken langer weg van je hond werken is het ook mogelijk om een camera te gebruiken. Kijk hoe lang hij zonder jou kan. Ga de volgende keer iets minder lang weg zodat je het voor bent dat hij het onrustige gedrag gaat vertonen. Kom ook niet terug als de hond onrustig is maar als hij stil en rustiger is. Al is het maar een paar seconden dat hij rustig is.

 

Op welke signalen let je

De hond gaat niet janken, blaffen of krabben aan de bench.

Gaat niet zenuwachtig heen en weer in de bench of graven etc. erbij.

Kijkt jou niet gespannen aan maar kijkt rustig uit de ogen.

Gaat comfortabel liggen, zoals op de zij, opgerold, een voorpoot naar binnen gebogen, legt de kop neer en volgt jou niet.

Hij likt niet steeds zijn bek af of kruipt niet in elkaar.

 

Waar zet je de bench neer

Op een rustige plek waar niet veel mensen steeds langs komen.

Bij een onrustige plek waar je geen andere keuze hebt kan je een deken over de bench doen.

Let op voor tocht.

Wil je met een puppy ren werken wat zeker aan te raden is, zet de bench dan op een plek waar de ren aan kan.

 

Op een rij wat je het beste kan doen

Maak de bench zo klein zodat hij er alleen languit in kan liggen.

Bij een pup leg je de geur van het nest in de bench. Dit is een vertrouwde en veilige geur.

Neem de hond mee voor een wandeling en maak hem goed moe.

Praat liever te weinig dan teveel.

Wees zelf ontspannen en geloof dat het goed is wat je doet.

Pas als de hond ontspannen in de bench ligt kan je het deurtje dichtdoen of weglopen.

Bouw de tijd in de bench rustig op.

Kijk goed naar je hond. Gaat het te snel, neem dan een stapje terug. Gaat het heel goed kan je ineens een stuk langer weg.

Twijfel je? Het is ook mogelijk om een camera neer te zetten. Zo voelt jouw hond ook niet hoe jij je erbij voelt en weet je wanneer het teveel is.

Sommige rassen kunnen moeilijker alleen zijn. Denk hierbij aan een Beagle of Basset. Hij is gefokt om samen in groepen op jacht te gaan. Hij hoefde nooit alleen te zijn. Heb dus meer geduld en ga vooral niet te snel met opbouwen als het niet gaat.

De eerste nachtjes op de bank slapen. Neem hem niet mee naar boven want hij moet toch weer een keer naar beneden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb