Vlaggen (overal plassen)

Vooral reuen staan erom bekend dat ze vaak hun poot optillen en gaan plassen. Maar ook teven kunnen expres over de plasjes van andere honden heen plassen. Maar waarom doen ze dit? Honden communiceren met 2 talen: lichaamstaal en geurentaal. Dit onderwerp hoort bij de geurentaal.

Een benaming van veel plassen tijdens een wandeling wordt ook wel vlaggen genoemd. Een hond plast zichzelf nooit helemaal leeg. Ze bewaren altijd nog een deel voor het geval dat. Iedere keer als ze hun poot optillen en gaan plassen laten ze hun geur achter. Daarmee zeggen ze tegen andere honden dat hij of zij hierlangs is geweest. Als de baas daar niet op in gaat staan ze soms elke meter stil. De hond ruikt aan elk plasje. Hier zit veel informatie in. Wat was het geslacht, moet ze bijna loops worden, wat heeft hij of zij gegeten enz. Hoe hoger de poot omhoog gaat, hoe meer geur er verspreid kan worden. Vervolgens graaft de hond met zijn of haar poten over de grond. Ook op deze manier kan de geur verder worden verspreid. Daarmee laat hij zien hoe zelfverzekerd hij is en waar hij in de hiërarchie staat. Een hond begint met een plasje. Dan komt de volgende hond die uit wordt gelaten en ruikt aan het plasje. Die doet het er bovenop om te laten zien dat hij of zij als laatste langs is geweest. Wij mensen en honden wonen met veel in een klein gebied dus is er reden om veel te plassen om zijn territorium af te bakenen. De volgende dag zijn er al veel honden langs geweest die ook een plasje daar hebben gedaan en moet jouw hond weer opnieuw beginnen. Zo blijft dit gedrag en deze taal doorgaan.

 

Wat is de vergelijking met de natuur:
In de natuur woont een roedel in een groot gebied. Daar wonen geen andere roedels. Het dagelijkse wat ze doen is het markeren van hun gebied. Ze lopen langs de randen en kunnen ook ruiken of er iets langs is geweest. Ze laten zien dat dit hun gebied is en niemand anders welkom is. Ze doen dat onder andere om hun roedel te beschermen.

 

Hoe ga je er mee om:

Het is niet dat je hond nodig moet plassen en daardoor telkens stil staat. Als je hem of haar leert om een keer een grote plas te doen en daarna gewoon je hond mee te nemen als hij weer stil staat, gaat snuffelen en wil gaan plassen dan leert hij na herhaling dat hij een keer de kans krijgt om zich leeg te plassen en dat het daarna voorbij is. Honden hebben meestal een vaste plasplek waar ze hun grote plas doen en een vaste poep plek. Daar mogen ze hun behoefte doen en verder moeten ze gewoon mee komen om te wandelen.

Vlaggen. Hier komt de volgende reu al aan om er overheen te plassen

Verspreiden van geur door met de achterpoten de plas te verspreiden. De nieuwe hond maakt bewust geen oogcontact om confrontatie te voorkomen. Eigenlijk zegt hij: 'Ik zie niks en heb geen idee wat je aan het doen bent.'