Tuigje omdoen maar hond wil niet
Deze checken en wijzigen
Hoi Patricia,
Dit is helaas een lastige fase. Is hij al begonnen met wisselen? In deze periode is het bijten nog meer.
Als je een vuist maakt van je hand kan hij je vingers niet pakken. Let ook op dat je je hand niet teveel beweegt en zeker niet terug trekt. Dat is wel een reflex van de mens dus dat is even oefenen. Pas als hij ontspannen is kan je je hand weghalen. Door je hand bij hem te houden wordt je geen prooi of speeltje waar hij achteraan wil en opgewonden van wordt. Dus als hij wil happen maak je een vuist en houdt je je hand daar tot hij ontspant. Die grens ga je wel leren zien want als hij weer achter je hand aan gaat weet je dat je te vroeg was.
Met het omdoen van het tuigje hebben veel honden last van. Ook als ze weten dat er iets leuks aankomt vinden ze de handeling van het omdoen niet fijn.
Om het te oefenen is die rust weer belangrijk. Uit gaan kan een opwindende reactie geven. Als je het tuigje pakt en naast je neerlegt en op je knieën gaat zitten kan je hem tussen je benen zetten. Als hij rustig is kan je hem aaien. Zo leert hij dat tuigje pakken niet meteen strijd betekent. Je kan daarna het tuigje pakken en hem met te tuigje aaien. Klinkt gek maar zo ziet hij het tuigje als een aai moment. Hij heeft nu een slechte associatie ermee. Als hij ontspannen is bij het aaien (dit is een belangrijke stap en zo altijd de oefening eindigen, als hij ontspannen is) kan je naar de volgende stap gaan. Je doet het tuigje over zijn kop en let erop dat jij ook volledig rustig bent de hele tijd. Dus dat je nu niet gaat verwachten dat hij gaat happen maar voor je ziet wat je wil dat er gebeurt. Zodra je het tuigje over zijn kop hebt gedaan en hij is ontspannen doe je hem weer af. Dit herhaal je een aantal keer tot er geen strijd meer is maar hij het accepteert. Dan is de volgende stap weer het tuigje over de kop en dan helemaal vastmaken. Houd hem nog even bij je en als hoi weg is gelopen om het tuigje om te doen zet je hem weer even bij tot hij ontspannen is. Dan laat je hem gaan en let erop dat je zelf ook in die rust blijft en niet gelijk enthousiast zegt dat jullie gaan wandelen. Je gaat gewoon en als hij weer helemaal opgewonden is zet je hem weer even in zit tot hij weer rustig is. Elke stap kan opwinding betekenen en welke stap dat is verschilt ook weer per hond.
Een heel verhaal maar het is belangrijk deze stappen te volgen want anders houdt je die strijd. Lukt het niet kan het zijn dat je het verkeerd hebt begrepen (wat niet gek is met zo veel info), er iets gebeurt wat jij niet doorhebt of dat er echt een uitdaging is wat langer kan duren. Het happen kunnen we in de les wel even behandelen want ik weet zeker dat je niet de enige bent 😉 Mocht ik er niet meer aan denken of je me even wil helpen herinneren.
We zien elkaar morgen avond weer. Ik zou eerst de foto's maken voor Ollie helemaal vies wordt 😉
Maak jouw eigen website met JouwWeb